Nietolerancje pokarmowe

Kiedy krowa może zabić

Jeśli na samą myśl o mleku boli Cię brzuch, to prawdopodobnie nietolerancja pokarmowa nie jest Ci obca. Jest to zaskakująco powszechna dolegliwość i dotyka coraz więcej dorosłych w taki lub inny sposób. Postępy w dziedzinie genomiki osobistej mówią nam więcej niż kiedykolwiek o tym, jak warunkowania genetyczne wpływają na nietolerancję laktozy i glutenu.

Ludzie, którzy nie tolerują laktozy mają trudności z jej trawieniem, ponieważ ich organizmy nie produkują określonego enzymu (laktazy), który rozkłada cukry zawarte w mleku i jego pochodnych. Często winą za nieprzyswajanie laktozy jest duża ilość mleka spożyta w czasie dzieciństwa. W rzeczywistości głównym czynnikiem jest genetyka.

Dorośli, którzy mogą pić mleko bez nieprzyjemnych skutków ubocznych, posiadają cechę zwaną utrzymywaniem laktazy. Historycznie, ludzie pili mleko tylko jako niemowlęta, a zatem nie mieli potrzeby trawienia produktów mlecznych po okresie dojrzewania, więc ich ciała z czasem przestały wytwarzać laktazę. Te mechanizmy są kodowane w DNA, a odpowiedzialny jest za to gen znanym jako MCM6. Działa on jak przełącznik, który kontroluje czy trawienie laktozy jest włączone czy wyłączone. Przełącznik ten kontroluje wiele czynników biologicznych, więc niektóre osoby, których DNA koduje nietolerancję laktozy mogą faktycznie spożywać produkty mleczne, jak i samo mleko, bez żadnego dyskomfortu. U tych osób organizm w dalszym ciągu wytwarza enzym (laktazę) nawet w wieku dorosłym, który pomaga w trawieniu laktozy. Oprócz czynników genetycznych, na zdolność trawienia laktozy może wpływać rodzaj i ilość bakterii naturalnie występujących w żołądku i jelitach.

Okazuje się, że ci mali autostopowicze mogą odgrywać istotną rolę w procesie przetwarzania żywności, a niektóre dowody wskazują, że genetyka może wpływać na rodzaje bakterii w żołądku. To z kolei może mieć pośredni wpływ na wchłanianie składników odżywczych i witamin.

Bardziej bezpośrednio, zmiany w genach mogą również wpływać na to, jak dobrze metabolizujemy składniki odżywcze, tu działa gen znany jako FUT2. Jest on specyficznie związany z metabolizmem witaminy B12. Piętrzące się badania sugerują, że zmiany  w FUT2 mogą być powiązane z kilkoma warunkami związanymi z trawieniem i bakteryjnymi infekcjami jelitowymi (chociaż potrzebne są dalsze badania, aby ostatecznie powiązać te zagrożenia z genetyką).

Bagietka groźniejsza od karabinu

Kolejna pojawia się nietolerancja glutenu, która w ostatnich latach stała się widoczna, ponieważ restauracje i sklepy spożywcze zaczęły oferować szeroką gamę kontrastujących produktów bezglutenowych. Gluten jest naturalnym składnikiem wielu ziaren, dzięki niemu ciasto rośnie i zachowuje swój kształt. Nietolerancja glutenu jest przedmiotem bardzo aktywnych badań. Do tej pory sugerują one, że niektóre formy nietolerancji glutenu są związane ze zmianami DNA, co skłoniło do wprowadzenia wielu testów genetycznych do różnicowania wielu postaci dolegliwości.

Pszenica jest jednym z ośmiu najważniejszych alergenów pokarmowych. Alergia na nią jest odpowiedzią immunologiczną na jakiekolwiek białka obecne w pszenicy, w tym, ale nie wyłącznie, gluten. Najczęściej występuje u dzieci. Około 65% ludzi  wyrasta z alergią na pszenicę w wieku około 12 lat.

Często nietolerancja pokarmowa jest subtelna – tak bardzo, że ​​nawet nie zdajemy sobie z niej sprawy. Nie dostrzegamy, że dany składnik sprawia nam kłopot i powoduje dyskomfort. Oceniając DNA pod kątem zmian związanych z różnymi nietolerancjami, możesz być lepiej przygotowany do zarządzania dietą i zmniejszenia tego dyskomfortu.

Nasze geny nie są naszym przeznaczeniem. Niektóre z preferencji żywieniowych – i różne sposoby, w jakie ciało reaguje na jedzenie – są uwarunkowane wpływem środowiska i osobistej historii. Nauka wykazała, że ​​genetyka może łączyć się z tymi czynnikami, aby wpłynąć na zdolność organizmu do przetwarzania niektórych pokarmów, co oznacza, że ​​testy genetyczne mogą pomóc w określeniu, jakie produkty spożywcze należy unikać oraz w jaki sposób proste zmiany w diecie mogą poprawić samopoczucie.

Pokonaj stres z ODSTRESOWANI.PL. Śledź również nasz fanpage żeby nie przegapić nowości.

Avatar